Historik
Bagarns History


Bagarn's ett familjeföretag

Jonssons bageri och konditori (som det hette från början) startades 1908 av Wiktor Jonsson född i Blekinge. Wiktor med fru kom till Hemse och startade sin verksamhet i ett hus som låg på samma tomt som folkhögskolan i Hemse. Året 1906 byggs det nuvarande bageriet och sockerbagaren Wiktor startar kort därefter bageriet.

Familjen utökas och sonen Harry blir mer involverad i företaget. Bageriet levererade mycket bröd på södra Gotland. Man sände då brödet med tåget som gick söderut.

Harry tog över företaget omkring 1950 och fick med sin fru, nuvarande bagare Kenneth. Harry avled hastigt 1972 och då var Kenneth endast 19 år gammal. Han tog då över bageriet och det har varit i hans ägor sedan dess tillsammans med hans fru Hedy.

Kenneth har utvecklat verksamheten genom åren, bland annat genom att göra smörgåsar, smörgåstårtor och ha uteservering. Något som har blivit populärt är Kenneths musikcafé som är varje lördag under sommaren.  Kenneth hade en önskan att alla skulle ha råd att gå och fika. Han försökte att behålla den gamla traditionella caféstilen kvar, då det inte ska vara mat inblandat och ingen musik i serveringen.

Januari 2016 lämnade Kenneth med fru över verksamheten till sonen Roger och dottern Helené. Flera av recepten är kvar på kakor som fanns med när bageriet startades.

Bagarns kommer även att arbeta med att bemöta kunder med allergier och andra behov så att fler ska kunna gå och fika hos oss!

Helené & Roger med personal önskar alla nya som gamla kunder hjärtligt välkomna!Invigning av Bagarns januari 2016. Radio Gotland på besök samt underhållning av Kjell Thomsson med son.

Utdrag från Bagarns dagbok 1970
Fastlagsbullar började vi med onsdagen den 14 januari och slöt 26 mars. Bakade under denna tid 12370 stycken och det är rekord. Tog 75 öre st i affären.


Pingst & morsdag 1971
pingstdagen och morsdag inföll på samma dag detta år varför vi hade väldigt mycket att göra. Limpor 4 hinkar, drygt 215 st. Lagom. Franska 12 kannor som vi tog i två omgångar, var 95 långfranskor, 75 formfranskor, 100 småfranskor och 80 korvbröd beställda. Lagom. Tårtor var rekord, tillsammans 45 stycken.


Utdrag från bagarns dagbok 1970
Fastlagsbullar började vi med onsdagen den 14 januari och slöt 26 mars. Bakade under denna tid 12370 stycken och det är rekord. Tog 75 öre st i affären.

Pingst & Morsdag 1971
Pingstdagen och Morsdag inföll på samma dag detta år varför vi hade väldigt mycket att göra. Limpor 4 hinkar, drygt 215 st. Lagom. Franska 12 kannor som vi tog i två omgångar, var 95 långfranskor, 75 formfranskor, 100 småfranskor och 80 korvbröd beställda. Lagom. Tårtor var rekord, tillsammans 45 stycken.


Bagarns Hemse family history